Nærbilde av kropp og mage rett etter fødsel

Visste du at kroppen din vil reagere på de enorme påkjenningene den gjennomgår under fødselen? Mange opplever at kroppen skjelver ukontrollerbart rett etter fødselen – en reaksjon som kan være både uventet og litt skremmende.

Men dette er bare én av mange måter kroppen din tilpasser seg på etter den intense fødselsprosessen. Fra hormonelle forandringer til fysiske tilpasninger vil kroppen din umiddelbart begynne på arbeidet med å helbrede og gjenopprette seg selv igjen.

Om du er førstegangsfødende kan dette oppleves litt skummelt og rart, men det er også vidunderlig, vakkert og mirakuløst!

I denne artikkelen får du bedre kjennskap til hva som egentlig skjer med kroppen rett etter fødsel, og hvordan du kan ta best vare på deg selv i tiden som følger.

Du får vite om de vanligste endringene du kan oppleve, også de som ikke snakkes så høyt om. For det vakreste i verden er å bringe nytt liv til verden!

Lykkelig mor med nyfødt baby på brystet
For de fleste er dette øyeblikket helt magisk. Kroppen er i ekstase.

Første møte med kroppen rett etter fødsel

Rett etter at babyen er født, vil du kanskje oppleve en blanding av følelser, fra eufori og lettelse til tretthet og overveldelse. Kroppen din, som har jobbet så hardt for å bringe et nytt liv til verden, begynner umiddelbart å tilpasse seg den nye situasjonen.

Livmoren, som har vært hjemmet til babyen i ni måneder, vil begynne å trekke seg sammen. Dette kan føles som etterrier, og selv om det kan være ubehagelig, er det en viktig del av prosessen med å få livmoren tilbake til sin opprinnelige størrelse.

Blødninger og renselser (lochia)

Store bind til å bruke til kroppen rett etter fødsel for store blødninger
Minst denne størrelsen bør du ha på bindene dine den første tiden etter fødsel.

En annen vanlig opplevelse som skjer med kroppen rett etter fødsel er blødninger, også kjent som lochia. Dette er kroppens måte å kvitte seg med blod, slim og vev fra livmoren etter fødselen. Blødningene kan være kraftige de første dagene, men vil gradvis avta i løpet av de neste ukene.

Det er viktig å bruke bind, ikke tamponger, for å unngå infeksjoner. Og husk, det er helt normalt at blødningene kan vare i opptil seks uker, selv om de etter hvert vil bli lettere og mer sparsommelige.

Forandringer i underlivet

Underlivet ditt har gjennomgått en stor belastning under fødselen, og det er naturlig at det føles sårt og hovent etterpå. Hvis du har hatt en vaginal fødsel, kan det være du må sy noen sting hvis du har revnet eller har blitt klipt (episiotomi). Ved å holde såret rent og bruke smertestillende ved behov, kan såret gro raskere og du vil forebygge eventuelle infeksjoner.

Tips: Skribentens egenerfaring etter tre fødsler er at det fungerer fint å holde området rent og infeksjonsfritt ved å lufttørke underlivet etter dusjing. Om du ikke dusjer hver dag kan du bruke dusjhodet på underlivet og lufttørke det med hårføner etterpå.

En del kvinner opplever også at underlivet føles «løst» eller annerledes enn før, noe som kan skyldes at muskulaturen har strukket seg i bekkenbunnen. Derfor kan det være lurt med bekkenbunnsøvelser, som kan bidra til å gjenopprette styrke og funksjonen i musklene der nede.

Og det er aldri for tidlig å begynne med øvelsene, selv om det bare er noen få, forsiktige knip. Hvilke øvelser og hvordan du kan gjøre disse kommer vi tilbake med i en senere artikkel.

Brystene og ammingen

Kvinne med melkeproduksjon i kroppen rett etter fødsel
Etter hvert som kroppen vender seg til melkeproduksjonen og behovet til babyen, vil du og baby kalle ammingen for kosestund.

Brystene dine begynner også å endre seg raskt etter fødselen. I løpet av de første dagene kan de føles hovne og tunge når melkeproduksjonen setter i gang. Det er normalt at brystene blir ømme, og det kan ta litt tid før både du og babyen finner en god rytme med ammingen.

Å finne riktig ammestilling og sørge for at babyen har riktig sugetak kan forebygge ubehag som såre brystvorter. Husk at hjelp er tilgjengelig; ammehjelpen og jordmødre er gode ressurser hvis du trenger støtte.

  • Ammepute og sovepute i ett

    Ammepute fra Babyland
    • 90 cm lang
    • Formbar og behagelig
    • Fylt med små EPS-kuler
    • Trekk i Ôko-Tex stoff
    • Avtakbart og vaskbart trekk
  • Product Headline Goes Here

    Purelan brystkrem for sprukne bryster fra babyland
    • Purelan brystvortekrem
    • Anbefales av alle mødre
    • 100 % naturlig ullfett
    • Medisinsk kvalitet
    • For såre og sprukne ammebryst

Hormoner i fritt fall

I kroppen rett etter fødselen kan du oppleve en dramatisk hormonell forandring når nivåene av østrogen og progesteron synker. Dette kan påvirke humøret ditt betydelig, og det er vanlig å føle seg mer sårbar eller emosjonell enn normalt.

Dette fenomenet er kjent som «barseltårer» eller «baby blues» og rammer mange kvinner i løpet av de første ukene etter fødselen. Hvis disse følelsene vedvarer eller blir veldig intense, kan det være tegn på en fødselsdepresjon, og det er viktig at du søker hjelp.

Hos Libero kan du lese mer om barseltårer og hvor vanlig det er.

barseltårer etter fødsel kvinne i sofa
Barseltårer er helt normalt, men om du kjenner deg tung hele dagen er det lurt med en tur til legen.

Slik kan du støtte kroppens restitusjon

Selv om kroppen din er i stand til å helbrede seg selv, er det flere ting du kan gjøre for å støtte denne prosessen. Sørg for å få nok hvile når det er mulig, spis næringsrik mat, og vær snill med deg selv. Husk at det er greit å be om hjelp fra partner, familie eller venner, spesielt når det gjelder husarbeid eller omsorg for eldre barn.

Trening og aktivitet etter fødsel

Å begynne med trening etter fødsel bør skje gradvis og i takt med kroppens signaler. Det er fristende å ville komme tilbake i form raskt, men det er viktig å gi kroppen tid til å helbrede. Start med rolige gåturer og lette bekkenbunnsøvelser, og unngå aktiviteter som legger press på magen eller bekkenet for tidlig. Når du føler deg klar, kan du gradvis øke intensiteten på treningen, men det er alltid lurt å rådføre seg med en lege eller fysioterapeut før du begynner med mer krevende øvelser.

mor og baby med kroppen rett etter fødsel sover
Kroppen rett etter fødsel er sliten. Det gjør også at du trenger mye søvn. Sov når baby sover er ‘regelen’.

Søvn og hvile i små porsjoner

Nyfødte har sin egen søvnrutine, som sjelden sammenfaller med dine egne. Mangelen på sammenhengende søvn kan være utfordrende, men prøv å hvile når babyen sover, selv om det bare er i korte perioder.

Søvn er viktig for kroppens restitusjon, og små hvilepauser kan gjøre en stor forskjell i hvordan du føler deg både fysisk og mentalt.

Viktigheten av riktig kosthold for å gjenoppbygge styrken

Et sunt og balansert kosthold spiller en nøkkelrolle i hvordan kroppen din restituerer etter fødselen. Å spise regelmessige måltider rike på proteiner, fiber, frukt og grønnsaker kan gi deg den energien du trenger for å håndtere daglige utfordringer, samtidig som det støtter kroppens helbredelse.

Ikke glem å drikke nok vann, spesielt hvis du ammer, da amming krever ekstra væske.


Emosjonelle endringer vil skje; slik kan du håndtere dem

Emosjonelle endringer i kroppen etter fødsel

Det er ikke bare kroppen som endrer seg etter fødsel; det gjør også følelsene dine. Det er vanlig å oppleve en berg-og-dalbane av følelser i denne perioden, fra glede og lykke til usikkerhet og tristhet.

Å anerkjenne og snakke om disse følelsene med partneren din, venner eller en fagperson, kan være en god måte å håndtere dem på.

Husk at det er normalt å trenge tid til å tilpasse seg til livet som nybakt mor, og det er helt greit å be om støtte når du trenger det.

Dette kan du forvente i løpet av de første seks ukene

De første seks ukene etter fødsel, ofte kalt barseltiden, er en tid for restitusjon og tilpasning. Det er viktig å ha realistiske forventninger til deg selv og til kroppen din i denne perioden. Dette er tiden for å fokusere på å bygge bånd med babyen din, få nok hvile, og gradvis innarbeide sunne vaner som støtter både din fysiske og mentale helse.

Hvorfor du ikke bør skynde deg tilbake til gamle rutiner

En av de største utfordringene mange nybakte mødre står overfor, er ønsket om å komme tilbake til «normalen» så raskt som mulig.

Det er viktig å huske at kroppen din trenger tid til å helbrede, og at hver kvinne er unik i sin restitusjonsprosess. I stedet for å sammenligne deg selv med andre, fokusér på din egen helbredelse og tilpasning i ditt eget tempo. Lytt til kroppen din, og vær tålmodig med deg selv i denne tiden.


Bekkenbunnsøvelser; derfor er de så viktige

Øvelser for å hjelpe kroppen rett etter fødsel
En god hjelp for kroppen etter fødsel er å begynne på babytrening.

Bekkenbunnen din har gjennomgått stor belastning under graviditet og fødsel, og det er viktig å jobbe med å styrke den igjen. Bekkenbunnsøvelser kan hjelpe deg med å gjenopprette kontrollen over blæren, redusere risikoen for inkontinens, og forbedre den generelle bekkenbunnshelsen.

Du kan begynne med forsiktige knipeøvelser kort tid etter fødselen, og deretter gradvis øke intensiteten etter hvert som kroppen din føles klar for det.

SATS-kjeden har noe de kaller Baby boot camp – noe du kan finne oversikt over her.

Slik gjør du bekkenbunnsøvelser

  • Start forsiktig: Begynn så snart som mulig etter fødsel, men lytt til kroppen.
  • Finn bekkenbunnsmusklene: Klem sammen som om du prøver å stoppe urinstrømmen.
  • Utfør korte knip: Hold i 2-3 sekunder, slapp av, gjenta 5-10 ganger.
  • Varier intensiteten: Gjør både korte og lengre knip.
  • Pust normalt: Ikke hold pusten mens du gjør øvelsene.

Her finner du flere tips til trygge og gode øvelser etter fødselen, og når du kan komme i gang med dem.


De fleste endringer er normale, men dette bør du være obs på

Selv om de fleste endringene kroppen din går gjennom etter fødselen er normale, er det viktig å være oppmerksom på tegn som kan indikere behov for medisinsk hjelp. Dette kan inkludere kraftige blødninger, intense smerter, feber, eller tegn på infeksjon.

Ikke nøl med å kontakte lege eller jordmor hvis du er bekymret for noe, eller hvis du føler at noe ikke er som det skal være. Din helse er viktig, både for deg selv og for din nye baby.

Å akseptere og elske din nye kropp

Kroppen din har gjort en utrolig jobb med å bære frem og føde et barn, og det er viktig å gi deg selv den anerkjennelsen du fortjener. Selv om kroppen din kanskje ikke ser ut eller føles akkurat som før, har den gjennomgått en kraftig forvandling som er både sterk og vakker. Å lære å akseptere og elske din nye kropp kan være en prosess, men det er en viktig del av å føle seg vel i egen kropp etter fødselen.

moonboon hengevugge for god søvn

Moonboon hengevugge er perfekt til å vugge baby i søvn

  • Over 250 000 fornøyde foreldre
  • Finnes i tre farger
  • Vuggemotor med ulike hastigheter
  • Skandinavisk design
  • GOTS-sertifisert bomull
  • Trygge materialer

Kroppens utrolige reise etter fødsel

Kroppen din går gjennom en fantastisk reise både under og etter fødsel. Ved å forstå de ulike endringene som skjer, og hvordan du best kan støtte deg selv gjennom denne tiden, kan du bidra til at du sitter igjen med en god følelse etterpå.

Ta deg tid til å hvile, spise sunt, og omgi deg med støtte, og husk at du gjør en fantastisk jobb med å tilpasse deg din nye rolle som mor. Gjennom denne prosessen er det viktig å være tålmodig med kroppen din og gi den tiden den trenger for å komme seg. Du er sterk, og du er ikke alene i denne prosessen.


Babynest til baby etter fødsel
Når du og babyen har kommet i gang med nye rutiner kan det være fint å ha et babynest å ligge i.

Ofte stilte spørsmål om kroppen rett etter spørsmål

Hva er lochia og hvor lenge varer det?

Lochia er blødningene som følger fødsel, og det kan vare fra to til seks uker. Det er en naturlig del av kroppens helbredelsesprosess.

Når kan jeg begynne å trene igjen etter fødsel?

Du kan begynne med lette aktiviteter som gåturer og bekkenbunnsøvelser kort tid etter fødselen, men det er viktig å lytte til kroppen din og ta det gradvis.

Hvorfor føler jeg meg emosjonell etter fødsel?

Hormonelle endringer etter fødsel kan føre til svingninger i humøret, ofte kalt «baby blues» eller «barseltårer». Dette er vanlig og pleier å oppstå rundt tre dager etter fødsel. Men hvis følelsene vedvarer, bør du søke støtte.

Hvordan kan jeg ta vare på sting etter fødsel?

Hold området rent, bruk smertestillende ved behov, og lufttørk etter dusjing for å forebygge infeksjon.

Er det normalt å føle seg sliten hele tiden?

Ja, det er normalt å føle seg trett i tiden etter fødsel på grunn av kroppens helbredelsesprosess og kravene fra en nyfødt. Forsøk å hvile når det er mulig.

Hva kan jeg gjøre hvis jeg opplever smerter i bekkenbunnen?

Bekkenbunnsøvelser kan bidra til å lindre smerter og gjenopprette styrken i området. Om smertene vedvarer, bør du kontakte lege eller fysioterapeut.

Del denne artikkelen

Flere artikler

Tips til påskegave gul innpakning med gule tulipaner på lys bakgrunn forsidebilde

12 gule tips til påskegave: Overrask venner, familie og kjæreste!

Gi påskegave til en du er glad i! Her har vi samlet 12 gode tips til påskegave som i tillegg er gule! Du finner garantert noe du vil gi
Min fødselshistorie svart-hvitt bilde av babyhånd i mors hånd

Min fødselshistorie: Da kroppen tok styringen

Min fødselshistorie: Plutselig stormet det inn folk i hvite frakker, men det eneste jeg kjente på var gledesrusen av den lille prinsessa som lå på brystet mitt..
Forsidebilde test av Baby Brezza Bottle Washer Pro med baby som holder flaske

Test av Baby Brezza Bottle Washer Pro

Test av Baby Brezza Bottle Washer Pro: Finn ut hvorfor mange sverger til nettopp denne flaskesterilisatoren. Les vår grundige vurdering her!
Egentid småbarnsforelder familiestart forsidebilde

Hvordan få egentid i småbarnsperioden?

Føler du at egentid er umulig i småbarnsperioden? Oppdag smarte og realistiske måter å finne tid til deg selv i en hektisk hverdag!
Forsidebilde hva skjer under en fødsel

Hva skjer under en fødsel?

Hva skjer egentlig under en fødsel? Her setter vi ord på det som venter deg (på godt og vondt).
Beste ballbinge til baby forsidebilde brun blågrå og beige

Test av ballbinge til baby – er det verdt det?

Lurer du på hvilken ballbinge til baby du bør velge? Her finner du oversikt over størrelser, materialer, priser og de beste modellene på markedet!