Helsestasjon kontroll: Oppfølging under og etter graviditet

Ung kvinne ligger på benken for helsestasjon kontroll hos jordmor

Kontroll på helsestasjon for gravid og nyfødt

For deg som er gravid eller har fått barn, er helsestasjon en verdifull ressurs. Ved å følge opp helsestasjon kontroll kan du føle deg trygg på at du og barnet ditt blir fulgt opp gjennom svangerskapet og etter fødselen.

Kontroller både før og etter fødsel er designet for å ivareta helse og velvære for deg og ditt barn. La oss se nærmere på hva som skjer under de ulike kontrollene du tilbys.

Nyfødt baby veies på helsestasjon kontroll
En del av oppfølgingen fra helsestasjonen er å følge med på babyens vekt.

Kontroller under svangerskapet

Som gravid er du kanskje usikker på hva som venter deg gjennom svangerskapet. Heldigvis tilbys det regelmessige kontroller for å sikre at både du og barnet har det bra.

Disse kontrollene gjennomføres som oftest av en jordmor eller fastlegen din. De tar sikte på å sjekke din generelle helse og at barnet utvikler seg som det skal.

Under svangerskapskontrollene vil jordmor:

  • Måle blodtrykket ditt for å sikre at det er stabilt.
  • Ta urinprøver for å avdekke eventuelle tegn på infeksjon eller svangerskapsforgiftning.
  • Måle vekten din for å sikre at vektøkningen er innenfor normale rammer.
  • Lytte til barnets hjerte og måle størrelsen på magen for å følge barnets vekst.

Svangerskapskontroller gir deg også en god mulighet til å ta opp spørsmål eller bekymringer du måtte ha, for eksempel om fødselen, kosthold, mosjon eller psykisk helse. Det er et trygt sted å snakke om tanker og bekymringer, og det er helt normalt å ha mange spørsmål underveis.


Kontroller for barnet etter fødsel

Når barnet ditt er født, starter en ny fase med regelmessige kontroller på helsestasjonen. Dette er en viktig del av barnets helseoppfølging, og det gir deg som forelder en trygghet i å vite at utviklingen følges tett.

Den første kontakten skjer ofte allerede 7-10 dager etter fødsel, når helsesykepleieren kommer på hjemmebesøk. Dette besøket gir deg mulighet til å få råd om amming, stell av barnet, og hvordan du selv har det etter fødselen.

Videre følger et program med faste kontroller:

  • 6-ukerskontrollen: Her får barnet ditt en grundig helsesjekk. Legen undersøker blant annet barnets reflekser, hud, øyne og ører. I tillegg tas det opp temaer som amming, søvn og foreldrenes trivsel.
  • 3-månederskontroll: På denne kontrollen måles barnets lengde, vekt og hodeomkrets. Helsesykepleieren vil også følge med på barnets motoriske utvikling.
  • 6-månederskontroll: I tillegg til de vanlige målingene får barnet sin første dose i barnevaksinasjonsprogrammet. Du kan også få råd om fast føde og utvikling.

Videre kontroller følger ved 12 måneder, 2 år og 4 år, hvor barnets helse og utvikling følges nøye.
Nyfødtscreening og hørselstest

I de første dagene etter fødsel får alle nyfødte tilbud om nyfødtscreening. Dette innebærer en blodprøve fra barnets hæl, som testes for sjeldne, medfødte sykdommer. Hørselsscreening gjøres også for å sikre at eventuelle hørselsproblemer oppdages tidlig, slik at nødvendige tiltak kan settes inn.

Nøstebarn banner med ull til baby og barn

Hjemmebesøk og støtte etter fødselen

De første ukene etter fødsel kan være overveldende. Heldigvis får du tilbud om hjemmebesøk av en helsesykepleier. Dette skjer som regel innen den første uken etter at du har kommet hjem fra sykehuset.

Under dette besøket vil helsesykepleieren eller jordmor ikke bare undersøke barnet, men også spørre om hvordan du har det. Det er viktig å huske at din helse er like viktig som barnets, og at det er helt naturlig å ha spørsmål om alt fra amming til hvordan kroppen din føles etter fødsel.

I løpet av besøket kan det også avdekkes om du kan ha fødselsdepresjon, eller vanskelige følelser å jobbe med i barseltiden. Det kan du lese mer om i denne artikkelen.

lengden måles av baby på helsestasjon
På helsestasjon kontroll skal både hodeomkrets, lengde og vekt måles av babyen.

Hvorfor er disse kontrollene viktige?

For deg som nybakt forelder kan det føles overveldende med alle rådene, kontrollene og informasjonen som kommer din vei. Men husk at helsestasjon kontrollene er der for å sikre at både du og barnet ditt har det bra. De gir en verdifull mulighet til å oppdage eventuelle helseproblemer tidlig, både hos deg og hos barnet ditt.

Med helsestasjon kontroll passer du på at utviklingen går som den skal, og de gir deg mulighet til å snakke med en helseperson om alle spørsmålene du har. Helsestasjonen er et trygt sted hvor du alltid kan få støtte og veiledning, både som gravid og nybakt forelder.

Helsestasjonen er der for deg og barnet ditt gjennom hele svangerskapet og etter fødsel. Regelmessige kontroller sikrer at dere begge har det bra, samtidig som du får den støtten og veiledningen du trenger i den nye rollen som forelder.


Vanlige spørsmål om helsestasjon kontroll for gravid og nyfødt

Hvor ofte er det kontroller for barnet mitt på helsestasjonen?

Det er et fast program med kontroller frem til barnet fyller 5 år. Hyppigheten av disse avtar etter hvert som barnet blir eldre, men du kan alltid ta kontakt med helsestasjonen hvis du har behov for ekstra oppfølging.

Hva skjer hvis det oppdages noe unormalt?

Hvis helsesykepleieren eller legen oppdager noe som ikke er som forventet, vil du bli henvist videre til spesialist eller få tilbud om ekstra oppfølging.

Er hjemmebesøket obligatorisk?

Hjemmebesøket etter fødsel er ikke obligatorisk, men det er sterkt anbefalt. Det gir en god mulighet til å få tidlig støtte i en ny og kanskje utfordrende situasjon.

Får alle barn vaksiner på helsestasjonen?

Ja, alle barn i Norge følger det nasjonale barnevaksinasjonsprogrammet, som starter ved 6-ukers kontrollen.

Hva gjør jeg hvis jeg er bekymret mellom kontrollene?

Du kan alltid kontakte helsestasjonen utenom de faste avtalene for å få råd og veiledning.

Del denne artikkelen

Flere artikler

Tips til påskegave gul innpakning med gule tulipaner på lys bakgrunn forsidebilde

12 gule tips til påskegave: Overrask venner, familie og kjæreste!

Gi påskegave til en du er glad i! Her har vi samlet 12 gode tips til påskegave som i tillegg er gule! Du finner garantert noe du vil gi
Min fødselshistorie svart-hvitt bilde av babyhånd i mors hånd

Min fødselshistorie: Da kroppen tok styringen

Min fødselshistorie: Plutselig stormet det inn folk i hvite frakker, men det eneste jeg kjente på var gledesrusen av den lille prinsessa som lå på brystet mitt..
Forsidebilde test av Baby Brezza Bottle Washer Pro med baby som holder flaske

Test av Baby Brezza Bottle Washer Pro

Test av Baby Brezza Bottle Washer Pro: Finn ut hvorfor mange sverger til nettopp denne flaskesterilisatoren. Les vår grundige vurdering her!
Egentid småbarnsforelder familiestart forsidebilde

Hvordan få egentid i småbarnsperioden?

Føler du at egentid er umulig i småbarnsperioden? Oppdag smarte og realistiske måter å finne tid til deg selv i en hektisk hverdag!
Forsidebilde hva skjer under en fødsel

Hva skjer under en fødsel?

Hva skjer egentlig under en fødsel? Her setter vi ord på det som venter deg (på godt og vondt).
Beste ballbinge til baby forsidebilde brun blågrå og beige

Test av ballbinge til baby – er det verdt det?

Lurer du på hvilken ballbinge til baby du bør velge? Her finner du oversikt over størrelser, materialer, priser og de beste modellene på markedet!