Her finner du alt du trenger å vite om lover og regler om svangerskapspermisjon. Vi går også nærmere inn på rettighetene dine til svangerskapspenger og hvordan du regner ut permisjonen din.
Svangerskapspermisjon – varighet og rettigheter
- Varighet av svangerskapspermisjon: Arbeidstakere som er gravide har rett til svangerskapspermisjon i inntil tolv uker under svangerskapet, som bestemt av arbeidsmiljøloven § 12-2.
- Foreldrepermisjon: I tillegg til svangerskapspermisjonen har foreldre rett til en samlet permisjon på tolv måneder i forbindelse med fødsel. Dette inkluderer svangerskapspermisjon, fødselspermisjon, og foreldrepermisjon som begge foreldrene kan ta etter fødselen. Hver av foreldrene har også rett til ytterligere tolv måneders permisjon for hver fødsel.
- Foreldrepenger: Retten til foreldrepermisjon inkluderer også rett til utbetaling av foreldrepenger fra NAV, under forutsetning av at man oppfyller visse krav. Det er mulig å kombinere gradert uttak av foreldrepenger med deltidsarbeid, kjent som delvis permisjon.
- Delvis permisjon: Denne typen permisjon gir småbarnsforeldre muligheten til å kombinere arbeid og foreldrepermisjon ved å jobbe deltid, noe som forlenger både permisjonstiden og utbetalingstiden av foreldrepenger. Den totale summen av foreldrepenger forblir den samme enten man velger delvis eller full permisjon.
- Varslingskrav ved delvis permisjon: Ved ønske om delvis permisjon må man varsle arbeidsgiveren så fort som mulig. Varslingsfristene varierer fra en uke til tolv uker, avhengig av permisjonens varighet.

Svangerskapspenger – dette må ligge til rette
- Hva er det og hva skal til for å motta det: Svangerskapspenger er en ytelse til friske gravide hvor det er risiko for fosterskade, og arbeidsgiveren ikke kan tilrettelegge eller omplassere den gravide til annet arbeid uten risiko.
- Dette er vilkårene for å motta svangerskapspenger: Arbeidet kan ikke tilrettelegges på en betryggende måte uten risiko for fosterskaden. Dette inkluderer situasjoner med eksponering for kjemikalier, ioniserende stråling, støy, fysisk tungt arbeid, eller arbeid som medfører stor stressbelastning.
- Inntektskrav: For å ha rett til svangerskapspenger, må kvinnen ha hatt en inntekt som utgjør minst halvparten av folketrygdens grunnbeløp (G) på årsbasis.
- Varighet og omfang: Svangerskapspenger kan gis fra det tidspunktet arbeidet må avbrytes på grunn av risiko for fosteret, og frem til tre uker før forventet fødsel. Betalingen tilsvarer det samme som sykepenger og utbetales av NAV.
- Arbeidstid før avbrudd: Kvinnen må ha vært i arbeid i minst fire uker forut for dette avbruddet for å ha rett til svangerskapspenger. Dette gjelder også for selvstendig næringsdrivende.
- Dokumentasjon og prosedyrer: Arbeidsgiveren skal forsøke å tilrettelegge eller omplassere den gravide før det søkes om svangerskapspenger. Ved søknad kreves dokumentasjon, inkludert attestasjon fra lege eller jordmor, som bekrefter at avbrudd i arbeid er nødvendig.

Viktige punkter å få med seg om foreldrepenger
Foreldrepenger er ment for å erstatte inntekt under hjemmetid med barn etter fødsel eller adopsjon. For å kvalifisere, må man ha hatt inntekt i minst 6 av de 10 siste månedene før permisjon, tjent minimum et halvt grunnbeløp (G) årlig, og være bosatt i Norge.
Permisjonen må utnyttes før barnet fyller 3 år, og det er mulig å kombinere permisjon med arbeid. Det finnes også spesielle regler for medlemskap og utenlandsopphold relatert til folketrygden. Du finner mer detaljert informasjon på NAV sine sider om foreldrepenger.
Svangerskapspermisjon kort oppsummert
- For permisjoner knyttet til familieforøkelse, skisserer arbeidsmiljøloven permisjonsrettigheter
- Folketrygdloven viser til detaljerte økonomiske ytelser når det kommer til svangerskapspenger.
- Gravide har rett til lønnet fri ved svangerskapskontroller.
- Ved arbeidsforhold som truer fosteret, kan gravide kvalifisere for svangerskapspenger, forutsatt at det ikke er mulig med omplassering.
- Foreldrepenger tildeles basert på tidligere inntekt og kan tilpasses ved fødsel eller adopsjon, med spesifikke perioder for mor og far samt en fellesdel. Prosedyrer for varsling og søknad om disse ytelsene er nøye definert.

Ofte stilte spørsmål om svangerskapspermisjon
-
Hvor mye penger får man når man er i fødselspermisjon?
Størrelsen på foreldrepenger under fødselspermisjon avhenger av inntekten din før permisjonen. NAV beregner foreldrepenger basert på inntekt rapportert til a-ordningen de tre siste kalendermånedene før permisjonen starter. For selvstendig næringsdrivende er beregningen basert på snittinntekten de tre siste årene.
-
Når går man ut i svangerskapspermisjon?
Svangerskapspermisjon kan starte inntil tolv uker før forventet fødsel. Dette er regulert av arbeidsmiljøloven som gir rett til svangerskapspermisjon under visse vilkår.
-
Hvor mange måneder kan jeg få foreldrepermisjon?
Du kan få foreldrepermisjon i sammanlagt 12 måneder, som inkluderer både svangerskaps- og fødselspermisjon. Hver forelder har i tillegg rett til ett års permisjon for hver fødsel, som tas etter det første året med permisjon.
-
Hvor mye kan jeg få i svangerskapspenger?
Svangerskapspenger beregnes likt som sykepenger, basert på inntekt før permisjonen. Maksimal utbetaling er begrenset til 6 G (grunnbeløpet i folketrygden).
-
Er det forskjell på svangerskapspenger og sykepenger?
Ja, svangerskapspenger er ment for friske, gravide kvinner som ikke kan jobbe fordi det kan medføre risiko for skade på fosteret, mens sykepenger er for de som er arbeidsuføre på grunn av sykdom eller skade.
-
Er svangerskapspenger permisjonspenger?
Svangerskapspenger og permisjonspenger (foreldrepenger) er relaterte men distinkte ytelser. Svangerskapspenger gis under svangerskapet ved spesielle risikoarbeider, mens foreldrepenger er ytelser under foreldrepermisjon etter fødselen.
-
Lønner det seg med 80 eller 100 % permisjon?
Valget mellom 80 % og 100 % dekningsgrad påvirker lengden på permisjonstiden og daglig/månedlig utbetalingsbeløp. Med 80 % dekningsgrad får du lengre permisjon, men lavere daglig utbetaling sammenlignet med 100 %. Det avhenger av personlige og økonomiske preferanser hvilket alternativ som «lønner seg».
Kilder: